GEDEKØD
Det kød, der spises mest af i verdenen
Der er rigtig mange grunde, til at det er en god idé at sætte gedekød på menuen, hvoraf den vigtigste er at det smager dejligt. Smagen sammenlignes bedst med bison, men lidt af kalv og lidt af vildt er også dækkende.
En anden god grund til at vælge gedekød er med henblik på sundheden. Det er specielt fedt- og kolesterolfattigt og med et højt indhold af vitaminer og mineraler.
Salg og levering:
Ved køb af hele dyr afhentes kødet hos slagteren, hvor man selv bestemmer og overværer udskæringen hos Skallebølle Slagtehus. Alle udskæringer og pølser sælges i Avernakø Geders Gårdbutik her på øen.
Jeg leverer gerne på havnen i Faaborg, men hvorfor ikke arrangere en indkøbstur og oplev vores dejlige Avernakø ved samme lejlighed.
Kødets oprindelse
Vi producerer rigtig mange slagtedyr her hos Avernakø Geder, men har stadig svært ved at følge med den stigende efterspørgsel og har derfor indgået samarbejde med Oeselund i Varde. Oeselund er et økologisk gedeostmejeri, der foruden at levere oste til Avernakø også leverer en del af de geder, der indgår i vores pølseproduktion af både spegepølser og grillpølserne Krydder Svend og Vilde Victor – efter egne opskrifter og med øens vilde urter.
Udskæringer og priser
Betegnelse | Pris pr. kg. | Ca. vægt i kg. |
Kølle m. ben | 170 | 2,3 |
Kølle u. ben | 195 | 2 |
Bov m. ben | 140 | 2 |
Bov u. ben | 170 | 1,5 |
Koteletter | 145 | |
Rygsteg | 135 | 1,5 |
Ministeg af kølle | 225 | 0,2-0,7 |
Hals m. ben | 105 | |
Hakket kød | 125 | 0,5 |
Spegepølse | 215 | 0,3-0,5 |
Grillpølse | 135 | 0,5-0,7 |
Snackpølser | 220 | 40-45 g pr. stk. |
Kød i tern | 170 | 0,5 |
Ved køb af et helt dyr aftales udskæring med slagter ved afhentning. Pris for hele dyr er 85,-/kg incl. slagtning.
Bestilling af hel dyr gerne 5 uger før af hensyn til planlægning
Opskrifter
Gedebov med mørk øl
1 stk. udbenet bov
1 flaske mørk øl
1 stk. rød peberfrugt
timian
rosmarin
salt og peber
Den udbenede bov fyldes og snøres med timian, rosmarin og rød peberfrugt og gnides med salt og peber udvendig.
Brunes ca. 15 min. v. stærk varme i ovn og steger 2 timer v. 160 grader. Den sidste time overhældes mørk øl og boven dækkes med stanniol.
Serveres med grøn salat og flødestegte rodfrugter.
Gedekoteletter i fad
Gedekoteletter
Løg
Jordskokker
Æbler
Selleri
Olivenolie, salt og peber
Koteletterne brunes på pande og lægges i et ovnfast fad og krydres med salt og peber. Øvrige ingridienser sauteres og lægges i fadet, der overdækkes og. En time ved 160 grader.
Serveres evt. med kartoffelmos og syltede rødbeder.
Avernakske gedefrikadeller
-børnevenlige-
500 g hakket gedekød
1 æg
1 dl mælk
1 spsk. Mel
½ løg
1 kvist persille
½ spsk. Rosmarin
salt og peber
Alle ingridienser undtagen kødet blendes med stavblender og blandes med kødet. Steges som frikadeller af svinekød.
Gedehjerter i flødesovs
4 hjerter
1 løg
1 bundt persille
½ æble
1 dl. Fløde
mel, salt og peber
hjerterne renses omhyggeligt og alle sener og hinder fjernes. Skær hjerterne i skiver og brun dem i gryden med hakket løg. Tilsæt nu æbletern, persillebundtet og salt og peber. Hæld så meget vand ved at kødet lige er dækket. Koges ved vag varme 1 time. Fjern persillen og hæld fløden ved. Smages til med salt og peber, jævnes og farves efter behag.
Som tilbehør er kartoffelmos og syltede rødbeder godt
Udsalgssteder
– Gårdbutikken , Hovedvejen 10, Avernakø, 5600 Faaborg
– Provianten i Dyreborg